Victor Lindborg svensk skulptör 1868-1956
Min gammelmorfar och min stora förebild.
Victor Lindborg – Skulptören Som Lyssnade Till Stenens Röst
Det finns de som formar, och de som lyssnar. Victor Lindborg var båda. I hans händer blev brons och sten inte bara material, utan väsen med egna berättelser, egna hemligheter. Han var en skulptör som inte tvingade fram form – han lät den uppstå, som om han i varje bit av marmor och lera hörde en viskning av vad den ville bli.
Född in i en värld av rörelse och förändring, fann han sin stillhet i skapandet. Hans verk är inte skrikande; de andas. Med en fingertoppskänsla för balans och tyngd, skapade han gestalter som tycks sväva mellan dröm och verklighet, mellan jordens tunga närvaro och något eteriskt bortom.
Hans skulpturer är tidlösa, inte för att de trotsar tiden, utan för att de omfamnar den – de bär på årens visdom, på vindens smekning och tidens patina. Genom hans händer föddes figurer som bär både det mänskliga och det eviga i sina linjer, som om han, i det tysta, förstod hur man kunde ge form åt själens rörelse.
Victor Lindborg var en konstnär som samtalade med det som inte alltid kan sägas med ord. Hans skulpturer är ekon av något djupt och grundat, men ändå svävande och öppet. De står kvar, som tysta väktare av hans inre värld – en värld där sten, brons och själ blev ett.
Victor Lindborg studerade vid Tekniska skolan i Stockholm i sju års tid samt under studieresor till Italien, Nordafrika, Frankrike och Tyskland. Tillsammans med sin fru ställde han ut på Lilla utställningen i Stockholm 1932 och genomförde därefter ett stort antal separatutställningar. Han medverkade i samlingsutställningar i Strängnäs, Eskilstuna och på Liljevalchs konsthall. Han utförde ett stort antal porträttskulpturer av bland annat Kung Gustav V för Stockholms slott, storhertigen av Sachsen Coburg-Gotha, prins Carl, drottning Ingrid och en porträttrelief av Mussolini samt brons och silvermedaljer av Gustav V. För Mellösa kyrka utförde han en ny fot till dopfunten från 1100-talet. Lindborg är representerad vid Eskilstuna konstmuseum, Statens historiska museum, Göteborgs konserthus och Kungliga slottets samlingar.











